"Deprem sonrası artçı sarsıntılar olağandır"

FÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şaşmaz, 'Bingöl'de 5.3 şiddetindeki deprem sonrasında yaşanan yüzlerce artçı sarsıntı olağan bir durumdur' dedi.

"Deprem sonrası artçı sarsıntılar olağandır"

Fırat Üniversitesi (FÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şaşmaz, Bingöl'de meydana gelen 5.3 şiddetindeki deprem sonrasında yaşanan yüzden fazla artçı sarsıntının olağan bir durum olduğunu söyledi.
 
Şaşmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Alp-Himalaya veya Akdeniz Çevresi Deprem Kuşağı olarak adlandırılan ve her yıl dünyada meydana gelen depremlerin yaklaşık yüzde 20-25'inin oluştuğu bölgenin en tehlikeli kesiminde yer aldığını dile getirdi. 
 
Türkiye'nin Kuzey Anadolu Fayı, Ölü Deniz Fayı, Kuzey Anadolu Fayı ile kesişen Doğu Anadolu Fayı ve Ege Graben Sistemi'ni oluşturan fay sistemleri tarafından kontrol edildiğini aktaran Şaşmaz, deprem aktiviteleri incelendiğinde Türkiye'de deprem görülme riskinin son derecede yüksek olduğunu dile getirdi. 
 
Şaşmaz, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine göre 3 Aralık'ta Bingöl Kığı'da 5.3 ve 29 Kasım'da Malatya Hekimhan'da 5.1 şiddetinde meydana gelen depremler sonrasında 100'den fazla artçı sarsıntı yaşandığını dile getirerek, şöyle konuştu:
 
"Bunlar insanları tedirgin ediyor. 5 şiddetinden büyük depremler sonrasında yaşanan artçı sarsıntıların olağan durumlardır. Kığı'daki 5.3 büyüklüğündeki depremden sonra artçıların olması çok normal bir durum. Burada yine 4.1 ve 3.3 şiddetinde büyüklükleri biraz daha fazla artçı depremler meydana gelmiştir. Bunun altında tabi 2-3 arasında çok sayıda artçı deprem meydana gelmiştir. Bunlar olağan şeylerdir.''

kaynak:trt

Kafa Açan Uzman

Kafa Açan Uzman

Hafta içi her gün
07:00 - 09:00
Kafa Açan Uzman
Serdar Trafikte

Serdar Trafikte

Hafta içi her gün
16:00 - 18:00
Serdar Trafikte