Bu ülkede yaşayana 800 Euro maaş

Zengin fakir demeden her vatandaşına 800 Euro (yaklaşık 2 bin 500 lira) vermeyi tartışan Finlandiya yönetimi, dünya gündemine otururken, 6 milyonluk Finlandiya ‘cazibe merkezi’ oldu

Bu ülkede yaşayana 800 Euro maaş

Yüzde 10’un üzerinde olan tarihi işsizlik oranını düşürmek isteyen Finlandiya, her vatandaşına 800 euro (yaklaşık 2 bin 500 lira) aylık maaş vermeyi tartışıyor. İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre, Finlandiya sosyal güvenlik kurulunun bu önerisi kabul edilirse vatandaşlara dağıtılacak yıllık miktar 46.7 milyar euro olacak. Nüfusu 5.4 milyon olan Finlandiya devletinin 2015 bütçesi ise 53.7 milyar euro idi. Anket şirketi Kela’nın araştırmasına göre halkın yüzde 69’u aylık 800 euro dağıtılmasını destekliyor. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Finlandiya Başbakanı Juha Sipila da maaş önerisine sıcak baktığını açıkladı. Sipila, “Benim için bu sosyal güvenlik sistemini eşit ve sade bir hale getirecek” şeklinde konuştu. Teklif onaylanırsa Finlandiya Avrupa’da vatandaşlarına ayırım gözetmeksizin aylık maaş veren ilk ülge olacak. 1970’lerde Kanada’nın Dauphin şeklinde benzer bir uygulama başlatılmış ancak 1979’da iptal edilmişti. Dünyanın ‘en huzurlu ülkeleri’ sıralamasında da 6’ncı sırada yer alan Finlandiya için sosyal medyada “Hayallerimin ülkesi”, “Vatandaşlık başvurusu nasıl oluyordu?” şeklinde yorumlar yağdı.
 
İskandinav tarzı refah devleti    
Üniter Cumhuriyet ile yönetilen Finlandiya’nın nüfüsü 6 milyon. Baltık Denizi kıyısındaki ülkede tatlı su kaynakları açısından çok zengin. Parlamento, Anayasa çerçevesinde Hükümetin en üst düzeyi. İdari olarak 6 il, 446 yerel idareye ayrılıyor. Yargı ve siyasi sistem arasındaki tek bağlantı Cumhurbaşkanının Anayasa Mahkemesi ile Yüksek İdari Mahkemenin başkanları ve üyelerini ataması. 1960’lardan itibaren Finlandiya kapsamlı hizmetler yelpazesi sunan bir İskandinav tarzı refah devleti kurmuş. Refah hizmetleri Devlet bütçesinin yaklaşık dörtte birine ve yerel hükümet giderlerinin yüzde 40’ından fazlasına denk geliyor. Kusursuz kamu hastanelerinin yanı sıra en büyük gider maddesi kapsamlı aile destek sistemi. Yeni doğan çocukların aileleri, önceki gelirlerine bağlı olarak belirlenen bir ödenek alarak bir yıllık izin alma hakkına sahip.
 
Kuzey seni çağırıyor!   
Hal böyle olunca herkes Finlandiya vatandaşı olma hayali kurmaya başladı. İşte vatandaşlık başvurusu için gerekli bilgiler:
 
- En az 18 yaşında ya da evli olmalısınız.
 
- Finlandiya’da yeterince uzun yaşamış olmanız, şart koşulmuş uzunluk durumunuza bağlıdır ama genelde bu zaman en az 4-7 sene.
 
- Suç işlememiş olmanız
 
- Ödemediğiniz vergi, para cezası, nafaka ya da hastane ücretinin olmamalı.
 
- Finlandiya’da nasıl geçineceğinizi belirtebilmeniz.
 
- Fince ya da İsveççe veya Fince ya da İsveççe işaret dilini yeterli düzeyde bilmeniz.  

kaynak:vatan

Kafa Açan Uzman

Kafa Açan Uzman

Hafta içi her gün
07:00 - 09:00
Kafa Açan Uzman
Serdar Trafikte

Serdar Trafikte

Hafta içi her gün
16:00 - 18:00
Serdar Trafikte