Yeni yılda 40 KETEM hizmete açılacak

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı, kanserle mücadele kapsamında 40 yeni Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) hizmete açmayı hedefliyor.

 Yeni yılda 40 KETEM hizmete açılacak

Türkiye genelindeki 24'ü mobil olmak üzere toplam 197 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) sayısı, 2016 yılında 40 merkezin daha yapılmasıyla 237'ye çıkarılacak. Kanserle mücadelede çok önemli adımlar atan Türkiye, bu kapsamda kanser taramaları ve erken teşhise ağırlık veriyor. KETEM'lerde "Erken teşhis, hayat kurtarır" prensibiyle, meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz alınabiliyor.
 
Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, KETEM sayısı her ilde en az bir tane olmak üzere 2015 yılı itibarıyla toplam 197 oldu. Bu merkezler içinde 24'ü mobil hizmet veriyor. Önümüzdeki dönemde Şırnak-Cizre, Aydın-Söke, Afyonkarahisar-Dinar, Bolvadin, Muğla-Bodrum, Fethiye, Balıkesir-Bandırma ve Edremit gibi büyük nüfuslu şehirlere bağlı ilçelerde de KETEM'ler açılacak. 2015 yılında tamamlanacak yeni 10 mobil KETEM de İstanbul, Bursa, Adana, Konya, Malatya, Sivas, Trabzon ve Uşak'ta hizmet verecek.
 
Yılda 5 milyon kişiye kanser taraması yapılıyor
 
Vatandaşların kanser taramalarına ulaşımını kolaylaştırmak için daha kolay uygulanabilir ve daha hızlı sonuç veren yöntemsel değişikliklere (HPV, DNA testleri, merkezi mamografi okuma birimleri, gezici kanser tarama araçları gibi) ilişkin çalışmalar da tamamlandı. Kayıtlara göre, yılda en az 5 milyon vatandaşa kanser taraması gerçekleştiriliyor. Kanser taramalarında KETEM'lerle birlikte saha çalışmaları yapan Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri de aktif görev alıyor.
 
Meme kanseri taramalarında kullanılan cihazlar son teknolojiyle yenilenirken, dijitalizasyonu tamamlanan tüm KETEM'lerde mamografilerin merkezi okunmasını sağlayacak birim oluşturulmak üzere çalışmalar sona erdirildi. Bu birimin de Ocak 2016'da hizmete girmesi öngörülüyor.
 
Rahim ağzı kanseri taramalarında uygulanan HPV ve Smear testleri ile dünyanın en gelişmiş tarama programı 2014 yılı içinde ülke çapında kurgulandı. Ankara'da kurulan Ulusal HPV laboratuvarı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından 30-65 yaş arası kadınlara her 5 yılda bir ücretsiz olarak yapılan rahim ağzı kanseri taraması için hizmet veriyor.
 
30 teşhis merkezi kurulacak
 
Kanser taramalarında 2023 yılına kadar, nüfusun en az yüzde 70'ine ulaşılması hedefleniyor. Böylece bu kanserlere bağlı ölüm hızının düşürüleceği tahmin ediliyor. Tarama sonrası hastalar ilgili birimlere yönlendiriliyor. Hastaları yönlendirmek üzere 2016 yılında 81 ilde teşhis merkezleri kurulacak. Ayrıca 23 ilde de uzman doktorlara özel eğitimlerin verileceği 30 teşhis merkezi hizmete girecek. Bu merkezlere yönlendirilecek hastalarda daha detaylı değerlendirmeler yapılarak, gereksiz müdahalelerin önüne geçilecek.
 
Tarama sonucunda risk taşıdığı belirlenen hastalara ilgili birimin telefon numarası verilerek, hastaların bu birimlerden doğrudan ve en hızlı şekilde randevu alabilmesi sağlanacak. Kamuda kurulmuş teşhis merkezlerine 2016'dan itibaren üniversite hastaneleri de entegre edilecek. Taramaları değerlendirilen hastaların sonuçları ve verilen hizmetin kalitesi Kanser Daire Başkanlığınca da takip edilecek.
 
AA

Kafa Açan Uzman

Kafa Açan Uzman

Hafta içi her gün
07:00 - 09:00
Kafa Açan Uzman
Serdar Trafikte

Serdar Trafikte

Hafta içi her gün
16:00 - 18:00
Serdar Trafikte