'İçi kırmızı renkli elma' üretilecek

Dünyada sadece Ardahan'ın Posof ilçesinde yetiştirilen ve son yıllarda üretim sahası giderek azalan "içi kırmızı elma", Ardahan Üniversitesi tarafından hazırlanan projeyle yaşatılacak.

'İçi kırmızı renkli elma' üretilecek

Posof ilçesinde yetiştirilen ve dış kabuğunun yanı sıra içinin de kırmızı renkli olması nedeniyle "içi kırmızı elma" olarak anılan elma türünün korunması ve yaşatılması için hazırlanan "Posof-Yurtbekler Köyü Meyvecilik Projesi", kaybolmaya yüz tutan türün yaşatılması için umut oldu.

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "içi kırmızı elmanın", sadece Ardahan'ın Posof ilçesinde yetişen bir tür olduğunu ve son yıllarda gerek bilinçsiz üretim gerekse bitkisel hastalıklarla üretim sahasının giderek azaldığını belirtti.

Fidanlar çiftçilere dağıtılacak

Biyoçeşitlilik açısından çok önemli bu türün yok olmaması için Posof Belediyesi'nin işbirliği ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı desteğiyle hazırladıkları projeyi uygulamaya koyduklarını ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:

"Son yıllarda bütün dünyada biyolojik çeşitlilik bakımından mevcut tür ve çeşitlerin kaybolmasının önlenmesi ve koruma altına alınmasıyla ilgili çalışmalar arttı. Bizim de buradaki temel amacımız, sadece ülkemizde tarımı yapılan ve kaybolmak üzere olan içi kırmızı elmayı korumak."

Projeyle "içi kırmızı elma"da orijinal genotipten yetiştirilecek fidanların çiftçilere dağıtılarak üretim sahasının artırılacağını ve çiftçilere gruplar halinde yetiştiricilik konusunda eğitim verileceğini ifade eden Kılıç, bu özgün türün korunması için "coğrafi işaret belgesi" alınacağını sözlerine ekledi.

AA

Kafa Açan Uzman

Kafa Açan Uzman

Hafta içi her gün
07:00 - 09:00
Kafa Açan Uzman
Serdar Trafikte

Serdar Trafikte

Hafta içi her gün
16:00 - 18:00
Serdar Trafikte